Vitajte na stránke, kde vám ponúkam odbornú pomoc pri nastavovaní správneho stravovania. Som Ing. et Ing. Jana Antoničová, PhD. odborník v oblasti výživy a prevediem vás svetom potravín. Moje znalosti a skúsenosti mi umožňujú poskytovať kvalitné poradenstvo pre tých, ktorí čelia problémom s trávením, nadváhou, chcú zlepšiť svoje stravovanie a dozvedieť sa viac o pôvode a spracovaní potravín.

Z trápenia k porozumeniu: moja cesta k zdravej výžive

Je skvelé vedieť, čo mám jesť a koľko si toho dať na tanier. Aké makroživiny si mám postrážiť, keď si dám na obed parené buchty 🙂 Je skvelé íst do obchodu, zorientovať sa v množstve potravín a vedieť si vybrať tie pre mňa vhodné a nestráviť tam kopec času a minúť značnú časť výplaty.

Dnes toto už viem, ale pred pár rokmi to pre mňa nebolo takéto jednoduché.

V mojich očiach som mala nadváhu, nízke sebavedomie, veľmi som chcela schudnúť ale vôbec sa mi nedarilo.

Nemala som žiadne poriadne informácie

Na obed som uprednostnila radšej čisté cestoviny ako mäso s ryžou, pretože som si myslela, že cestoviny sú „zdravšie“ ako mäso a ľahšie po nich schudnem. Vymenila som „nezdravé“ potraviny za „zdravé“ a tak som namiesto slnečnicového oleja používala do varenia olivový, za studena lisovaný samozrejme, lebo tej je zdravší predsa.

Alebo som upiekla koláč so všetkými možnými „zdravými náhradami ako kokosový olej, kokosový cukor alebo vínny kameň a čakala som ako schudnem, keď som predsa úplne zmenila stravovanie. No neschudla som, pretože mi chýbali dôležité informácie o výžive.

Bola som len viac znechutená, podráždená a stále unavená. Nechápala som, prečo nechudnem, veď som sa tak zdravo stravovala, minula som na tieto potraviny naozaj veľa peňazí. Niektoré suroviny som ani nevedala na čo použiť. Bolo to pre mňa náročné obdobie a pripadala som si ako na kolotoči, stále to isté, bez výsledku.

Táto frustrácia ma priviedla k túžbe potravinám rozumieť

Chápať ich výrobe, ako aj samotnému zloženiu, ktoré som vždy dlho študovala v predajni potravín. Už som naozaj chcela rozumieť tomu, prečo tie „zdravé a drahé“ potraviny nefungujú a moja hmotnosť neklesá. Táto moja skúsenosť ma naviedla na štúdium Technológie potravín na Poľnohospodárskej univerzite v Nitre a neskôr aj naštúdium samotnej Výživy ľudí.

Vďaka tomu sa v potravinách naozaj viem zorientovať, som odborník s niekoľko ročnými skúsenosťami a pomohla som už vyše 1000 klientom v poradni pre výživu.

Moje vedomosti a praktické rady ako sa v zložení potravín zorientovať som spísala do ebooku s názvom „ Tak čo mám jesť?“, kde som rozpísala ako čítať etikety, na čo si dať pozor a čo v kľude vložiť do košíka.

Okrem ebooku rada poradím aj osobne na asistovaných nákupoch, kde si spolu prejdeme všetky uličky v obchode a povenujeme sa etiketám a zloženiu.

Vďaka komplexnému pohľadu na výživu som kompetentná zostaviť individuálne výživové plány a pomôcť  s úpravou stravovania tak, aby ste nemuseli viac zažívať nepríjemné pocity tak ako ja pred rokmi. Urobte prvý krok a začnite               e-bookom zdarma, kde sa dozviete, prečo je dôležité čítať etikety.